Każde spotkanie towarzyskie w Grecji odbywa się przy suto zastawionym stole. Grecy kochają dobre jedzenie, są też tutaj bardzo konserwatywni. Do dziś czerpią z tysięcy lat tradycji kuchni śródziemnomorskiej, dlatego wygrywa natura i prostota. Ciężko tu o żwność przetworzoną.
W łyku chłodnego wina rozpuszcza się zmęczenie i żar letniego, greckiego dnia. Wystarczy kilka godzini aby odkryć, że nic nie pasuje lepiej do suvlaków, pieczonej na ruszcie ryby, tzatzików i greckiej sałatki.
Sałatka grecka (choriatiki)
Składniki
- pomidory (ich musi być najwięcej)
- trochę ogórka zielonego
- trochę zielonej papryki
- czerwona cebula
Przygotowanie
Wszystko musi być pokrojone w duże kawałki. Na górę dajemy kawałek prawdziwej fety, posypujemy oregano, polewamy obficie oliwą i dodajemy trochę oliwek (można je pominąć jeżeli nie mamy lub nie lubimy)
McKalimera
Składniki
- bułki (jakie chcemy)
- mięso:
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 kg wołowiny (polecam antrykot)
- 1 ząbek czosnku, pokrojony na kawałki
- 4 łyżki ostrej musztardy
- 2 jajka
- sól
oraz opcjonalnie:
- 1 cebula pokrojona na plasterki i zeszklona (przez około 10 minut) na małym ogniu
- bakłażan, cebula, papryka, cukinia, (jakie chcemy warzywa)
Przygotowanie
Mięso pokroić na kawałki, rozłożyć na desce, posypać pieprzem, czosnkiem, oraz zeszkloną cebulką. Wszystko wymieszać razem z ostrą musztardą. Odstawić na 1 godzinę.
W tym czasie możemy zacząć grillować warzywa, gdyż potrzebują one więcej czasu.
Do zmielonego mięsa dodać jajka i delikatnie wymieszać. Uformować kotleciki biorąc na każdego po około 150 – 200 g mięsa. Rozgrzać dobrze patelnię grillową (najlepiej prawdziwego grilla), posypać pierwsze 4 burgery z jednej strony solą i ułożyć na patelni (posoloną stroną do patelni). Grillować na dość dużym ogniu, przez około 3 minuty, aż mięso zmieni kolor do połowy burgera.
Posypać drugą stronę burgerów solą, przewrócić na drugą stronę (opcjonalnie położyć na zgrillowanej stronie plasterek sera aby się roztopił) i grillować kolejne 3 minuty. Zdjąć z patelni i ułożyć na desce.
Skomponować według własnego uznania.
My polecamy sos BBQ połączony z podsmażoną cebulką i dużo grillowanych warzyw. PYCHA!